اندروید تقریبا روی هر گجتی قابل اجراست؛ از گوشیهای هوشمند و تلویزیونها گرفته تا ماشینها، انواع مایکروویو و نینتندو سوئیچ اما در تمام سالهایی که از حیات این سیستم عامل میگذرد ورود آن به گوشیهای اپل غیرممکن بوده است. حالا تلاشی به نام پروژه قلعه شنی یا SandCastleشکل گرفته که هدفش تغییر این مساله و ساخت بیلد اندروید برای آیفون است. دست اندرکاران این پروژه پیشتر نسخههای بتای اندروید برای آیفون ۷ و آیفون ۷ پلاس را هم توسعه داده اند.
احتمالا خاطرتان هست که چندین سال پیش، برخی تلاش داشتند لینوکس و اندروید را به اولین نسخه آیفون پورت کنند و حالا همان افراد به نامهای دیوید ونگ و کریس وید پروژه قلعه شنی را به دست گرفته اند. ونگ و وید هم موسس شرکتی به نام Corellium هستند که هم اکنون به خاطر فروش دسترسی به ماشینهای مجازی اجرا کننده iOS تحت پیگرد قضایی از سوی اپل قرار دارد. این دو نفر میگویند که ماشین مجازی آیفون Corellium و تلاشهایی که برای رفع باگ آن انجام داده اند باعث شد که پروژه قلعه شنی به سرعت پیش برود.
توسعه پورتهای اندروید معمولا به خاطر سخت افزار مشترک اکوسیستم ARM به سرعت پیش میرود. محصولی مانند نینتندو سوییچ به صورت عادی سر و کاری با کدهای اندروید ندارد اما از آنجا که این محصول به چیپست تگرا انویدیا مجهز شده (که در گجتهای اندرویدی به وفور یافت میشود) یعنی نینتندو سوییچ پیش نیاز لازم برای اجرای اندروید را دارد و با تلاش میتوان سیستم عامل موبایلی گوگل را به آن پورت کرد.
همین اصل در مورد گجتهای دیگر هم برقرار است و کوالکام، انویدیا، مدیاتک و دیگر شرکتها چیپستهای تولیدی خود را به طیف وسیعی از شرکتها میفروشند؛ اگر میخواهید اندروید را به دستگاهی پورت کنید نخستین قدم این است که یک گجت اندرویدی با سخت افزار مشابه پیدا کنید و کار را با کد بیس آن دستگاه آغاز نمایید. اما این استراتژی در مورد محصولات اپل به کار نمیآمد چرا که آیفونها از چیپست اختصاصی اپل استفاده میکنند و در نتیجه کد اندرویدی در آنها وجود ندارد که به عنوان پایه و اساس، کار را با آن شروع کرد و باید کلیه درایورها را از ابتدایی ترین مرحله برایش بنویسید.
ونگ در مصاحبهای که پیرامون پروژه قلعه شنی با فوربس انجام داد چنین اظهار داشت:
چالش بزرگی که پیش رویمان قرار داست این بود که هیچ سندی در مورد سخت افزار اپل وجود ندارد و این سخت افزار مطابق با استانداردهای فعلی محصولات اندرویدی نیستند. با این حال اطلاعاتی که تیم ما در مورد این محصولات دارد بیشتر از هر کسی در خارج از شرکت اپل است هرچند که با وجود این دانش باز هم باید بخش اعظمیاز زمان و انرژی خود را صرف نوشتن درایورها از ابتدایی ترین مرحله کنیم.
بیلدهای تهیه شده فعلا بتا خوانده میشوند و آنطور که در وبسایت این شرکت آمده به زودی منتشر میشوند. بیلد آیفون ۷ تاکنون بیشترین پیشرفت را داشته است و طبق اطلاعات ارائه شده توسط Corellium این بیلد برای بخشهایی مثل پردازنده، حافظه، نمایشگر و صفحه تاچ کار میکند اما GPU، دوربین، بلوتوث، صدا و شبکه موبایلی هنوز روی آن کار نمیکنند لذا هنوز کار زیادی باید روی این بتا انجام شود و نباید انتظار داشت که محصول نهایی مانند سیستم عامل iOS روی آیفونها کار کند. در وبسایت این شرکت همچنین اشارهای به بیلدهای تهیه شده برای آیفون ۶ تا ۱۱ پرو شده و البته گفته شده که اغلب آنها به حافظه دستگاه دسترسی ندارند و در بسیاری نیز نمایشگر کارایی لازم را ندارد.
البته خبر خوب اینکه این پروژه تازه یک ماه است که کلید خورده و اینکه در چنین بازه کوتاهی یک بیلد کاربردی برای آیفون ساخته شده تحسین برانگیز است!